Yeni Fetih, Yeni Fetih Gazetesi,

Türkiye'nin ve İslam Dünyası'nın Güvenilir Haber Sitesi

  • Dolar
  • Euro
  • GR ALTIN
  • ÇEYREK

  • 14 Şubat 2022, Pazartesi 12:33
Av. Bilgehan Altaş

Av. Bilgehan Altaş

KENT VE KİMLİK

 Geçtiğimiz hafta son günlerin en çok konuşulan kurumu TÜİK , 2021 yılı sonu itibarı ile  Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçlarını yayınladı. Türkiye'de ikamet eden nüfus, 31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla bir önceki yıla göre 1 milyon 65 bin 911 kişi artarak 84 milyon 680 bin 273 kişiye ulaştığı bilgisini yayınladı. Her yıl sonu itibarı ile yayınlanır. Tabii ki illerin nüfus hareketleri de detaylı olarak yayınlandı. Başka illerin durumu nasıl bilmem ama Kırşehir bu bilgileri dikkatlice inceledi. Çünkü 16 ay sonra seçim var ve bu seçimde vekil sayımız iki mi yoksa üç mü olacak bunu 2022 sonunda açıklanacak adrese dayalı kayıt sistemi sonucu belirleyecek. Belediyeler bu sonuçlara göre devletten pay alacak.    
    Yayınlanan sonuçlara göre il nüfusumuz 98 kişi azalmış 242.944 kişinin yaşadığı bir il olmuş…Detaya indiğimizde ise merkez ilçe nüfusumuz (Belde ve köyler dahil) 1.783 kişi artarken diğer tüm ilçe nüfuslarımız azalmaya devam etmiş. Kaman ilçesinden 620, Mucur 200, Çiçekdağı 416, Akpınar 296, Boztepe 213 ve Akçakent ilçelerinden  136 nüfus göçmüş. Yani köyleri boşaltmaya devam ediyoruz. Şehirlere doğru il ve ilçe merkezlerine doğru kümeleniyoruz. Kırşehir Merkez’de Cemele (Çayağzı) dışında nerede ise son bir yıl içinde nüfusu artan köy yok. Orası da 10 kişi artmış. Tamamında azalma devam ediyor.
    Peki şehirli mi oluyoruz? 
    Şehirlerimiz buna hazırlanıyor mu?
    Şehir, ruhu olan bir canlı gibidir. Her canlının büyüdüğü gibi  bu şehir de, mecburen büyümektedir. Bazı şehirler normal büyürken bazıları ise tabiri caizse obezite gibi büyümektedir. Toplam nüfusumuzun neredeyse yüzde sekseninden fazlası şehirlerde yaşar hale gelmiştir. Ama ne yazık ki hazırlıklı olmadığımız için ve bu şehir kadar büyüyemediğimiz için bu noktada büyümeyi, elbiseyi değiştirmeden, aynı renkten yama yaparak planlı kalkınma ve genişleme olarak gerçekleştiremeyip  farklı farklı yamalar bir öncekinin yaptığını bozarak ya da yarıda bırakarak farklı farklı yamalar yapmaya çalışıyoruz. Yeni yeni kümeleşmiş evler yapmayı ,şehri doğru yönlendirmeyip  tarım alanlarını bozup inşaata açmayı büyüme zannediyoruz. Oysa plansız büyüme tabiri caizse şehrin şehirliye karşı hakkını ihlal etmekten başka şey değil…
        Yapılanın üzerine koyamıyoruz, bozuyoruz yeniden yapıyoruz. Bozduklarımız ve yaptıklarımız da aynı yerler.Yarımı tamamlamıyoruz.Önceki yapılana uygun renkler de yapmıyoruz. Renk katmak güzeldir ama çok farklılaştırırsanız göz zevkini bozar .Önemli olan şehir kimliği oluşturmaktır. Tüm şehirler “Kendini kuran akıl, duygu ve iradeye göre şekillenmektedir.”Aksi durmadan kişilik değiştirmek ise sadece ruh sağlığını bozar.
    Dün pazara gittiğimde karşısındaki inşaatı uzaktan biraz inceledim. Mevcut yönetimin iş başına gelişi 6 hafta sonra 3 yılı dolacak lakin hala bitirilemedi. Sordum 2019 Martında inşaatın bitme oranı P şimdilerde olsa olsa p …. Allah aşkına bir de ilk yılın sonunda açıklanan yatırım miktarı 50 milyon TL. Nerede bu yatırım bir de biz görsek!
“Para yok borç ödüyoruz” ardından “Türktur’ u aldık”, “Gelirimiz bütçemizdeki alacak kaleminin üzerinde gerçekleşti paramız var.” Açıklamaları hep yeni yönetimin açıklamaları… İnşaat biter mi iki seneye? Böyle giderse zor. Sanırım yeni yönetime havale…Devreden diğer şeyler gibi….
        Yönetimde kim olduğundan bağımsız söylüyorum.Şehir merkezlerinin nüfusları hızla artıyor    ,fiziksel büyüme şehirleşme değildir.Bir an önce kent yaşamının gereği yapılanmalar yapılmalı ve şehrin EŞRAFI bir araya getirilmeli, üniversitesinden STK’larına siyasetinden sosyal katmanlarına bu şehrin geleceği ile ilgili analizler güçlü ve zayıf yönlerimiz ve geliştirebileceğimiz yanlarımız belirlenip Kültür şehri mi,Sanayi şehri mi,Ahi kenti mi,Eğitim kenti mi ? ya da … kenti mi bir karar vermeliyiz.
        Kalın sağlıcakla….


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yukarı çık