Yeni Fetih, Yeni Fetih Gazetesi,

Türkiye'nin ve İslam Dünyası'nın Güvenilir Haber Sitesi

  • Dolar 33.9008
  • Euro 37.6352
  • GR ALTIN 2809.6
  • ÇEYREK 4627.6

  • 12 Ekim 2021, Salı 11:29
Av. Bilgehan Altaş

Av. Bilgehan Altaş

KENT MEYDANINDAKİ ÇADIR TIYATROSU

Değerli Hemşehrilerim,
     Dün yazımızı bitirirken bugün ki konuyu da paylaşmış, Meydanda kurulan  Panayır  çadırlarının hukuki boyutunu yazacağım demiştim.
          Hatırlarsınız aynı panayır aynı amaçla daha öncede kurulmuş,Sosyal medya üzerinden "İTHAL AVUKAT YETMEDİ,İTHAL ESNAF DA GETİRDİLER" paylaşımda bulunmuş ve  gündem oluşturmuştuk. O gün esnafın nasıl mağdur edildiğini,Kırşehir'in sıcak parasının nasıl  dışarıya gönderildiğini, bunun da herkesin hassas noktası Kırşehir Belediyespor üzerinden yapılması nedeniyle kimsenin konuşmadığını yazmıştık. Bugün başka bir gözle bakacağız.
          Belediye yetkililerine sorduğunuzda  "bir organizatör tarafından yöresel ürünlerin tanıtılması için bir fuar yapılması konusunda izin istendi ,biz de  Esnaf Odaları ve Ticaret Sanayi odasına yazı yazdık,onlar da mahsuru olmadığı konusunda cevaplarını ulaşdılar.Biz de bunun üzerine Yöresel ürünlerin tanıtılması için şehir meydanını 10 günlüğüne  hemşehrilerimiz yararına tahsis ettik .Organizatör ise bu iznin manevi baskısı  üzerine ezildi ve çok sevdiği ve taraftarı olduğu Kırşehir Belediyesporumuza 500.000 TL.bağışta  bulundu.Kendisine plaket ve fahri hemşehrilik beratı vermeyi düşünüyoruz "denecektir. Bu uydurma senaryonun neresinden düzeltmeye başlasak bilmiyorum. 
          Milli Emlaka ait gayrimenkullerin;
          Kamu hizmetlerine tahsisli olup tahsis amacında kullanılan taşınmazlar, (Bu gibi taşınmazların içinde bulunan büfe, kantin, çay ocağı ve benzeri ticari üniteler hariç) kiralanamazlar.Her ne kadar doğru bulmasam da  ne yazık ki belediye tarafından kamu hizmetine tahsisli mallar için bu kural geçerli değil, kanuni olarak kiralama mümkün.Ama 393 sayılı Belediye Kanunu gereğince Belediye taşınmazlarının 2886 Devlet İhale Kanununa uygun şekilde, ihale yapılmaksızın kiraya verilmesi mümkün değil...
         " Biz kiraya vermedik"derler....
          Yok kardeşim!  bal gibi kiraya verdiniz .Sadece kira bedelini kulübe yasal yollardan aktaramadığınız için bu dalavereli, muvazaalı yolu seçtiniz. 
          Yapılacak bağışın ne kadar ve nereye yapılacağı belli ise ortada bir kira sözleşmesi vardır .Bu yapılar hukukta "Kanuna karşı hile" olarak adlandırılan sağ kulağın sol elle gösterilmesi den başka şey değildir. İhale yapmadınız,  belki ihaleye fesat karıştırmaktan yargılanmazsınız ama işlediğimiz  bu suçun TCK'daki karşılığı "Görevi kötüye kullanmak"tır .Ve ortada söylenenler doğru ise 500.000 TL lik bir kamu zararına sebebiyet vermedir.
         Meydanda kurulan panayırın hukuktaki adı " Tüketici Fuarı"dır. Kurulmasında ki tek amaçta ticari faaliyettir.Satılanların birçoğu tedarik zinciri ile temin edilen ürünler olup üreticinin direk sattığı ürünler değildir.Bu nedenle de Vergi hukukumuzda ; "sadece bir iktisadi işletmeye dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması vergiden istisna edilmiş Katma Değer Vergisi Kanununun 1/3-f maddesi ile gönderme yapılan Gelir Vergisi Kanununun 70. maddesinde sayılan diğer mal ve hakların kiralanması işlemleri istisna kapsamına dahil edilmemiştir".Bu nedenle de muvazaaalı olarak yapılan bu işlem KDV'ye tabiidir .Bu hali ile ise devlet KDV gelirinden mahrum kalmaktadır.  Bu durum da ayrı bir kamu zararı oluşturmaktadır. Ve bu konuda bir çok Sayıştay kararı bulunmaktadır.Örneğin 20.01.2015 tarih ve 2009/ 36525 Dosya nolu kararı 
             Değerli hemşehrilerim ,meydanda görünen "çadırdan bir panayır" ama ardında yaşanan  tam anlamıyla bir "ÇADIR TİYATROSU" ...
             Tiyatronun oyuncularına ise önerim şudur.  Başınızı belaya sokmayın. Daha önceden seçim vaadiniz olan ve tabelasını bile astığınız "Fuar Alanını "yapın,yaptırın. Oda üzerinden kanuna ve usullere uygun çalışma yapın ve denetlenebilir şekilde bağışınızı yapın .Milletin aklıyla alay etmeyin .Odaları da kendi esnafını sırtından hançerleyen Brütüs durumuna düşürmeyin....


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yukarı çık