Yeni Fetih, Yeni Fetih Gazetesi,

Türkiye'nin ve İslam Dünyası'nın Güvenilir Haber Sitesi

  • Dolar 33.9008
  • Euro 37.6352
  • GR ALTIN 2809.6
  • ÇEYREK 4627.6

  • 18 Ekim 2021, Pazartesi 13:30
Av. Bilgehan Altaş

Av. Bilgehan Altaş

DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR

Değerli dostlar,
    Uzun yıllardır şehrimizde avukat olarak görev yapmaktayım. Birçok insanla karşılaşıyoruz, dertlerini dinliyoruz. Diğer hukukçu arkadaşlarımızla çözüm üretmeye çalışıyoruz.Toplumun her türlü derdi bizim konumuz.Aile sorunları, alacak verecek sorunları , ev yaptırır inşaat sorunu ,tamir yaptırır malzeme alır bozuk çıkar tüketici sorunu,ceza sorunları,sağlık sistemi ile ilgili sorunları …. Velhasıl ana karnına düştüğü zamandan hak ehliyeti ile başlayan, ölümünden sonra miras meselesine kadar aklınıza gelen her şey…
    Dertli, problemli en önemlisi insanla direk muhatap olduğunuz için işimiz zordur. Ayrıca çoğu zaman her iş bittikten sonra avukata başvuru yapıldığı için işimiz gerçekten zordur, saç beyazlatır. Ama en zoru insanları doğru bildiği yanlışlardan uzaklaştırmaktır. Çünkü bizde herkes teknik direktör,doktor,avukat hatta Cumhurbaşkanıdır.
    Bugün ve ilerleyen zamanlarda biraz doğru bildiğimiz yanlışlardan bahsedeceğim. Bugün Aile Hukukunda doğru bildiğimiz yanlışlardan başlayalım.
    1. Eşim boşanma davası açmış ama ben boşanmak istemiyorum boşayamazlar değil mi? Yanlış
    -Boşanma davasında kimin boşanmayı isteyip istemediğinin önemi yoktur. Kusursuz ya da daha az kusurlu eş açtığı dava da karşı tarafın boşanmaya elverişli kusurlarını ispat ettiğinde mahkeme boşanmaya karar verir. 
            2.Taraflardan biri boşanmak istemezse dava süresi uzar mı? Yanlış
               -Dava süresinin bu istekle bir ilgisi yoktur. Boşanma talebinde bulunan tarafın haklı olduğu kesinleşmişse kısa sürede karar çıkacaktır.
    3. Boşanan eşlerin bütün malları boşanma ile birlikte yarı yarıya bölüşme hakkı kazanır? Yanlış
    -Boşanan eşlerin evlilik tarihi, evlenir iken ya da daha sonradan hangi mal rejimini kabul ettiklerine göre durum değişir. Ayrıca 2002 yılı sonrası ve resmi mal rejimini benimsemişlerse bile, tarafların şahsi malları (Miras yolu ya da karşılıksız kazanılan mallar ve şahsa özel eşya ve mallar paylaşım dışıdır).
    4.İki evimiz var ikisi de eşimin üstüne kayıtlı boşanma sonrası biri benim biri onun olacak değil mi? Yanlış
           -Somut olarak iki dairesi olan çiftin boşanmasında bir daire bir eşe, diğer daire diğer eşe verilmemektedir. Üzerine gayrimenkul olan eşe mahkemece belirlenen bedelin ½ sini ödemesi konusunda karar verilir.
    5. Eşimle yaklaşık 5 yıldan fazladır bir araya gelmedik uzun süre bir araya gelmemekten dolayı boşanmaya karar verilir değil mi? Yanlış
            -Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir. Yani önce açılmış ve reddedilmiş bir dava olacak, bu red kararı kesinleşecek ve bu kesinleşme tarihinden itibaren üç yıl geçecek ve bu üç yıl içerisinde yeniden bir araya (evlilik birliği kurma açısından) gelinmeyecek.
    6. Çocuğu mahkeme 7 yaşına kadar anneye 7 yaşından sonra babaya verir. Yanlış
Mahkeme çocuğun velayetini verirken anne ve babadan hangisinin çocuğa daha iyi bakacağını göz önünde bulundurur. Velayet kararında önemli olan eşler değil çocuğun geleceğidir.  Anneye ya da babaya vermek için bir yaş belirlenmemiş olup istisnaları görülmekle birlikte anne bakımına ihtiyacı olan yaştaki örneğin emzikli çocuklarda kanunda değil ama tercihen anne önceliği vardır.
     İlerleyen zamanda devam etmek üzere sağlıcakla kalın!...


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yukarı çık