Yeni Fetih, Yeni Fetih Gazetesi,

Türkiye'nin ve İslam Dünyası'nın Güvenilir Haber Sitesi

  • Dolar 33.9008
  • Euro 37.6352
  • GR ALTIN 2809.6
  • ÇEYREK 4627.6

  • 17 Eylül 2023, Pazar 20:01
Av. Bilgehan Altaş

Av. Bilgehan Altaş

AHİLİK

Özüne "Eşref-i Mahlukat" olan insanı yerleştirerek, "Hakk'a hizmet, halka hizmet" anlayışı ile hem dünyevi, hem de uhrevi bir yapı. Temelinde "Hiç ölmeyecekmiş gibi bu dünya için, yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışma" yı hayat felsefesi yapmış olan AHİLİK,  Kırşehir merkezli  bir değerler ve kurallar sisteminin adıdır.  Çok bilinenin aksine sadece bir esnaf teşkilatı değildir. Ahilik teşkilatı toplumda ekonomik, sosyal, siyasi ve askeri faaliyetleriyle etkili olmuştur. Ahiler merkezi otoritenin zayıfladığı ya da ortadan kalktığı dönemlerde bulundukları yerleşim birimlerde organize ve zinde yerel milis  güçleri olarak yönetime el koyarak karışıklık ve anarşinin önüne geçmiş, halkın  huzurunu sağlamışlardır.  Fethedilecek yerlere fetihten yıllarca önce gitmiş,mazluma,yetime, düşküne Müslüman Türk’ün merhametini göstermiş, iyi sıcak ilişkiler kurmuştur. Yurt bulmuş, “İl” kurmuş bir teşkilattır.
              Ahiler "Akla yar, nefse düşman olan faziletli er kişi"ler yetiştirilmesi benimsemiş ve bu uğurda çalışmışlardır. Ahilik sisteminde, fakir ile zengin, üretici ile tüketici, işçi ile patron, usta ile çırak, işgücü ile sermaye, birey ile toplum, millet ile devlet arasında sağlıklı ilişkiler kurulması esastır.
               Ahilik ahlakıyla yetişmiş Osmanlı esnaf ve sanatkârında doğruluk, dürüstlük ve güvenirlik esastır. Hileli satışa kesinlikle müsaade edilmezdi. Yabancı bir kumaş tacirinin Osmanlı ülkesine gelerek bir kumaş imalathanesinin mallarını beğenip hepsini almak istedikten sonra, mal sahibinin kumaş toplarını denklerken bir top kumaşı ayırdığını görüp bu hareketinin sebebini sorması üzerine, Osmanlı esnafı "Onu sana veremem, kusurludur" cevabını verince; yabancı tacirin "Ziyanı yok, önemli değil" demesine rağmen Osmanlı esnafının o kumaş topunu vermemekte direterek: "Benim malımın kusurlu olduğunu söyledim, biliyorsunuz. Fakat siz onu kendi memleketinizde satarken, alıcılarınızın orada benim bunları size söylemiş olduğumu bilmeyeceklerdir. Böylece de müşterilerinize kusurlu mal satmış olacağım. Neticede Osmanlının gururu şeref ve haysiyeti rencide olacak, bizi de hilekâr sanacaklardır.Onun için bu sakat topu asla size veremem" diyerek kumaşı vermemiştir.
                          Temel değerlerinden bazıları; “Harama bakma, haram yeme, haram içme. Doğru, sabırlı, dayanıklı ol. Yalan söyleme. Büyüklerinden önce söze başlama. Kimseyi kandırma. Kanaatkar ol. Dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme. Eksik tartma. Kuvvetli ve üstün durumda iken, affetmesini, hiddetli iken yumuşak davranmasını bil ve kendin muhtaç iken bile başkalarına verecek kadar cömert ol.” 
          Ahilik geleneğini yaşatmak ve Ahi Evran-ı Veli'yi anmak amacıyla bu yıl 18-24 Eylül tarihleri arasında kutlanacak olan 36. Ahilik Haftası ve 59. Esnaf  Bayramı vesilesi ile, 
       Özellikle bu şehirden göç etmiş şehrini önemseyen değer veren ,özleyen ve bu kültürün yaşamasını dillendiren Kırşehirlileri davet ediyor,
          TÜM AHİ KÜLTÜRÜNE SAHİP HEMŞEHRİLERİMİN AHİLİK BAYRAMINI KUTLUYORUM.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yukarı çık