Yeni Fetih, Yeni Fetih Gazetesi,

Türkiye'nin ve İslam Dünyası'nın Güvenilir Haber Sitesi

  • Dolar 33.9008
  • Euro 37.6352
  • GR ALTIN 2809.6
  • ÇEYREK 4627.6

Kuruluş Osmanlı dizisinde dikkat çeken detay

Başrollerini Burak Özçivit, Nurettin Sönmez ve Ragıp Savaş'ın paylaştığı Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşunu konu edinen Kuruluş Osman dizisinin 3. bölüm fragmanı yayınlandı. Yayınlanan fragmanda, büyük velilerden Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri’nin adı ön plana çıktı..

Kuruluş Osmanlı dizisinde dikkat çeken detay

Başrollerini Burak Özçivit, Nurettin Sönmez ve Ragıp Savaş'ın paylaştığı
Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşunu konu edinen Kuruluş Osman dizisinin 3. bölüm fragmanı yayınlandı. Yayınlanan fragmanda, büyük velilerden Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri’nin adı ön plana çıktı..

Yeni bölüm için hazırlanan fragmanda Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarında topluma manevi önderlik yapan büyük İslam alimlerinden Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri şu ifadelerle anlatıldı:

"Ahmet Yesevi Hazretleri'nin emaneti en buhranlı günlerde ortaya çıkar ve Türkler’in yeni Hakan’ına ulaşır."

Diriliş Ertuğrul dizisinde İbn-ül Arabi Hazretleri'nin manevi önderliği dizi boyunca etkili bir biçimde izleyiciye aktarılmış ve büyük beğeni toplamıştı.  

Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri kimdir?

Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri Türkistan’da yetişen büyük velilerdendir.
Tam adı Ahmet bin İbrahim bin İlyas Yesevi'dir ama Piri Sultan, Hoca Ahmet ve Kul Hacı Ahmet diye de tanınır.

Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri'nin Hicri 5.asrın ortalarında doğduğu tahmin edilmektedir. Çok küçük yaşta babasını, 7 yaşında da annesini kaybetmiştir. Yesi şehrinde ilim ve terbiye eğitimlerini tamamlamıştır. Bundan dolayı Yesevi olarak tanınır.

İlminin bu kadar derin olmasında etkili olan Arslan Baba Hazretleridir

Arslan Baba’nın vefatından sonra Buhara’ya giderek oradaki Ehl-i Sünnet alimlerinden olan Yusuf Hamedani’ye bağlanmıştır. Manevi ilmini orada tamamlayarak, insanlara doğru yolu göstermek için ondan icazet almıştır. Eğitimlerini tamamladıktan sonra en büyük ilim merkezlerinden biri olan Buhara’da dünyanın çeşitli yerlerinden gelen talebelere bir müddet ders vermiş, daha sonra vazifesini başkasına devredip Yesi şehrine geri dönmüştür.

Ahmet Yesevi’nin büyüklüğü kısa sürede Maveraünnehir Horosan ve Harzem dolaylarına kadar ulaşmıştır. Zamanın en büyük ve üstün evliyalarından birisi olmuştur. Hatta Hızır Aleyhiselam ile görüşüp sohbet ettiği de söylenmektedir.

Yesevi Hazretleri, ticaretle uğraşmıştır

İbadetlerinden kalan zamanlarında geçimini sağlamak için tahta kaşık ve kepçe yapıp satmıştır. Hoca Ahmet Yesevi yetiştirdiği talebelerini memleketlerine göndererek İslamiyet’in doğru öğretilip yayılmasını sağlamıştır. Ancak talebelerinden bir kısmı da Anadoluya gelmişlerdir. Öğrencileri vesilesiyle Anadolu’da İslamiyet yayılıp tanınmıştır.

Ahmet Yesevi Hazetleri'nin Arapça ve Farsça bilmesine rağmen kullandığı sade ve yalın bir Türkçe ile 'Hikmet' denilen eğitici sözleri Türkistan Türklerini derinden etkilemiştir. Bu hikmetli sözlerde Şeriat erkanını ve Tarikat adaplarını anlatmıştır. Hoca Ahmet Yesevi’nin önderliğini yaptığı Yesevi ocağı da önemli ve büyük tarikatlardan birisidir. 

Yesevi dergahı; fakir, yoksul, yetim ve çaresiz ayırmaksızın bir sığınak yeridir. Aynı zamanda tekke edebiyatının ilk temsil edildiği dergahlar olmuştur. Tekke edebiyatının ilk temsilcisi de Ahmet Yesevi Hazretleri'dir.
 

Ahmet Yesevi Hazretleri Hicri 590 (1194)'de Yesi şehrinde vefat etmiştir. Vefatından 200 yıl sonra, Timur Han tarafından kabri üzerine türbe inşa edilmiştir.


HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
yukarı çık