Yeni Fetih, Yeni Fetih Gazetesi,

Türkiye'nin ve İslam Dünyası'nın Güvenilir Haber Sitesi

  • Dolar 33.9008
  • Euro 37.6352
  • GR ALTIN 2809.6
  • ÇEYREK 4627.6

Galiçya şehitlikleri vicdanları sızlattı

Galiçya’daki Türk şehitliklerini ziyaret eden Gazeteci Yazar Hamit Puhaloğlu, “Burada altı adet şehitliğimiz var. Hepsi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Şehitliklerimizin etrafı Hristiyan mezarlarıyla çevrili. Özellikle zengin kesimler tarafından buraların etrafı satın alınarak yok edilmeye çalışılıyor” dedi.

 Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya harbinde savaştığı yedi cepheden biri olan ve 12 bin askerimizin meftun bulunduğu Galiçya’daki 6 şehitliğimiz yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Ukrayna’nın Lviv şehrindeki Galiçya Türk şehitliğini ziyaret eden ve içler acısı manzaraya şahit olan Gazeteci Hamit Puhaloğlu, “Burada altı adet şehitliğimiz var. Hepsi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Şehitliklerimizin etrafı Hristiyan mezarlarıyla çevrili. Özellikle zengin kesimler tarafından buraların etrafı satın alınarak yok edilmeye çalışılıyor. Devletimizin Galiçya’daki şehitliklerimizle acil olarak ilgilenmesi lazım. Özellikle TİKA’ya büyük iş düşüyor. Aksi halde koskoca bir tarih ve mazimiz yok olup gidecek” ifadelerini kullandı. 

ŞEHİTLİKLERİMİZ YOK EDİLİYOR

“Galiçya’da 6 tane şehitlik var. Ben üç tanesine ulaştım” diyen Puhaloğlu, “Türk şehitliklerinin bulunduğu alanın etrafı Hristiyan mezarlarıyla çevrilmiş durumda. Türk şehitliklerinin izleri siliniyor” dedi. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’na (TİKA) çok büyük iş düştüğünü kaydeden Puhaloğlu, “Bizim burada yatan 12 bin şehidimiz var. Dolayısıyla devlet olarak buralara sahip çıkmak zorundayız. Özellikle TİKA’nın burada ciddi faaliyet yürütmesi gerekiyor. Buradaki şehitliklerin bakımı yapılmalı. Yok edilmesine müsaade edilmemeli. Galiçya’da 362 kilise var ama bir tane ufak da olsa mescidimiz yok. Oysa bizim burada şehitlerimiz var. Buraya bir cami ve aş evi yapılmalı. Mini bir külliye kurulmalı. Buralar adeta sarhoşların uğrak yeri konumuna gelmiş durumda. Bu şehitlerimizin ruhaniyetine saygısızlık. Bunları engelleyecek çalışmalar yapılmalı” şeklinde konuştu. 

HER SENE ZİYARET EDİLMELİ

Galiçya şehitliklerinin mutlaka ziyaret edilmesi gerektiğini vurgulayan Puhaloğlu, “18 Mart tarihinde Anzaklar atalarını ziyaret etmek için binlerce kilometre öteden geliyorsa, bizde kendi atalarımızı ziyaret etmek zorundayız. Devlet bu konunun üzerine ciddi olarak eğilmeli. Özellikle yıl dönümlerinde buraya turlar düzenlenilmeli ki, unutulmasınlar. Aksi halde buradaki şehitlikler yok olup gidecek” ifadelerini kullandı.

 Galiçya’da meftun bulunan şehitlerimizin Çanakkale gazileri olduğunu hatırlatan Puhaloğlu, “33 bin Türk askeri gidiyor. Bunlarda 12 bini şehadet şerbeti içiyor. Bunlar seçkin askeri birlikler. Her sene ülkemizin her ilinden kafilelerle buralar ziyaret edilmeli. Kuran-ı Kerim okunmalı ve de bugünün anlamına özel etkinlikler düzenlenmeli” şeklinde konuştu. 

DESTAN YAZDIĞIMIZ BİR CEPHE

Galiçya, Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya savaşında Ruslara karşı savaştığı bir cephedir. Haziran 1916’dan, 1917’nin Eylül ayına kadar Galiçya’da mücadele eden 15. Kolordumuza bağlı seçkin birliklerimiz şanlı mazimize “Galiçya Zaferini” de armağan etmiştir. 

Editör: Ahmet Turak

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


İ*** İ*** 10.02.2021

galiçya kıymet bilinmesi gereken bir yer

yükleniyor
yukarı çık