Uluslararası Montrö işgalini delen çılgın proje: Kanal İstanbul

Türkiye’yi yüzyıllık prangalarından kurtaracak olan Kanal İstanbul Projesi, en çok Batılı ülkelerin Montrö lobisini ve bu lobinin yerel işbirlikçilerinin canını yakıyor. İstanbul Boğazı’nı işgal eden binlerce grostonluk gemilerden kurtulmanın ve…

Yeni Fetih

Türkiye’ye çağ atlatacak Kanal İstanbul Projesi, Türkiye’yi dünyadaki ilk 10 ekonomi arasına sokma hedefinin eşik taşı olarak biliniyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından biri olan Kanal İstanbul Projesi ilk kazma için gün sayarken; uluslararası lobilerle birlikte CHP’de bir telaş başladı. Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu üzerinden başlatılan karalama kampanyaları, “cinayet, felaket, sefalet ve ihanet” güzellemeleriyle her gün yenileniyor. Oysa 200 akademisyen ve bilim insanı tarafından çevre araştırılması yapılan Kanal İstanbul’un proje alanında CHP’lilerin iddia ettiği gibi ekolojik tehdit söz konusu değil.

MONTRÖ SÖZCÜLERİ

CHP’liler omuz omuza olduğu Geziciler ile birlikte Lozan ve Montrö antlaşmalarını yırtmayı amaçlayan Kanal İstanbul Projesi’ni hedef alıyor. Lozan ve Montrö’yü dayatan ülkelerin arkasında olduğu CHP’liler ve vandallar, 2013’te sığındıkları ‘ağaç’ bahanesindeki gibi bu defa ‘çevre, yeşil alan, ekolojik denge’ iddialarıyla İstanbul Kanalı’nın önünü almak istiyor.

1,5 MİLYON İSTİHDAM

Ülke ekonomisine yıllık 11 milyar dolar gelir getireceği hesaplanan İstanbul Kanalı Projesi, 1,5 milyon insan için de istihdam sahası olacak. 5 yıl içinde Türkiye, Kanal İstanbul’dan tam 110 milyar dolar kazanç sağlayacak. 75 milyar dolarlık proje, “5 yıl” gibi kısa bir sürede kendisini finanse edecek.

“KORKU” GEÇİDİ

İstanbul Boğazı’ndan yıl boyunca 150 milyon ton tehlikeli yük taşınıyor ve sayı her yıl artıyor.

1979’un 14 Kasım gününü, 15 Kasım’a bağlayan gece, Selimiye açıklarında Independenta Olayı yaşanmıştı. Romen tankeri tam 7 ay boyunca yanmıştı. Zaman zaman yalılara çarpan gemiler, tarihi Boğaziçi adeta bir açık hava korku filmi platosu yaşatıyor.

İÇLER ACISI BİLANÇO

1950’den bu yana Boğaz’da yaklaşık 50 civarında büyük gemi kazası yaşandı, 45 gemi sulara gömüldü, 130 kişi öldü.

1991’de ‘Lübnan’ bandıralı yük gemisi batarken; 22 bin koyun telef olmuştu. Sahillere günlerce şişmiş koyun leşleri vurmuştu. 1994’te ise Nassia ve Shipbroker adlı tankerler çarpıştı, Boğaz’a 13 bin ton petrol aktı. 2015’te ise ‘Sierra Leona’ bayraklı dev kuru yük gemisi, Kanlıca’daki Ethem Pertev Yalısı’na çarpmıştı.

BİR MEYDAN OKUMA

İstanbul Kanalı başladıktan sonra 7 yıl içinde tamamlanacak. 45 kilometre uzunluğu, 275 metre genişliği, 21 metre derinliği olacak proje, Küçükçekmece Gölü ve Sazlıdere Barajı içinden geçecek. Günde 150-160 gemiye ev sahipliği yapması beklenen Kanal İstanbul, Panama Kanalı ve Süveyş Kanalı’na rakip olacak.

RANT DEĞİL ENERJİ ÜRETECEK

Türkiye’ye çağ atlayacak proje, ‘ekolojik denge’ bozulacağı iddiaların gölgesinde uzmanlara göre; dünyanın ilk “enerji kanalı” olacak.

Yenilenebilir enerji açısından hayati önemdeki proje çevresinde enerji tarımı yapılacak, rüzgâr türbinleri, güneş çiftlikleri, nehir türbinleri iddialarının asılsızlığını ortaya koyuyor.