Ukrayna da Mehmet Akif Ersoy’a saygı
EkoAvrasya ve Sebîlürreşad tarafından Kiev Yunus Emre Enstitüsünün katkılarıyla, 5 Aralık 2019 tarihinde Ukrayna’nın Başkenti Kiev’de, Taras Şevcenko Üniversitesi’nde gerçekleştirilen toplantıda; vatan, millet, sanat, edebiyat ve şiir anlayışıyla dünyanın ortak…
Türk Heyeti olarak; Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçiliği, Kiev Yunus Emre Enstitüsü gibi devletimizi temsil eden kurumların yanı sıra Kırım Tatar Milli Meclisi ile Ukrayna’da faaliyet yürüten müteşebbis iş insanları ve STK’larının temsilcileri panel öncesi ve sonrasında ziyaret edip karşılıklı fikir teatisinde bulunuldu.
Ukrayna ve Kırım basın mensuplarına demeçler verildi, CANLI Radyo yayınlarına katılım gösterildi.
Milli şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un, çileli yaşamı ile milli mücadele azmi, edebi kişiliği ve eserlerinin Ukrayna’nın Başkenti Kiev’de yâd edildiği panele ilgi beklenenin üzerindeydi.
Kırım Tatar halkının Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’da ziyaret edilerek Türkiye’nin selamları iletildi.
Adını Ukrayna Milli Şairi Taras Şevçenko’dan alan Kyiv Milli Taras Şevçenko Üniversitesi’nin Filoloji Fakültesinde (Türkoloji bölümünde) okuyan öğrencilerin tıklım tıklım doldurduğu salonda gerçekleştirilen panel sonunda panelistlere, Millî Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un Safahat isimli kitabıyla “Sebîlürreşad” mecmuâsı ve Şükran Beratları” takdim edildi.
Dinyeper Nehri’nin üzerine kurulan, güzel meydanı, Paçeskla Lavrası Manastırı, ülkeyi koruyan ve Avrupa’nın en büyük heykeli, Aziz Sofia klisesi, 1000 metre derinlikteki metrosu, stratejik konumu sebebiyle Doğu Avrupa’nın önemli kentlerden ve Slav kültürünün merkezi olan Kiev’de geçen 3 gün içinde heyete ev sahipliği yapan Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere’ye, eşine ve Büyükelçilik çalışanlarına, panele katkı sunan Kiev Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Ender Korkmaz’a ve ekibine, Kırım Tatar halkının Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rufat Çubarov’a, Taras Şevcenko Ünv. Filoloji Enstitüsü Müdürü Prof.Dr.Grigoriy Semenyuk’a, Kiev Taras Şevçenko Üniversitesi Türkoloji Böl.Başk Doç. Dr. İrina Pokrovska’ya ve Türkoloji öğrencilerine, Gagauz Akademisyen, şair Tudora Arnaut’a, Ukrayna’da faaliyet yürüten müteşebbis iş insanları; Raytel’den, EkoAvrasya Ukrayna Başkan V.İsmail Hacıoğlu’na, Das Bauer’den Şahin Çetinkaya’ya, Baykar Makine’dan Yüksel Başaran’a, EkoAvrasya Ukrayna Başkan Yrd.Emre Karatepe’ye, Noark Electric Europe’den Asım Kayan’a ve EkoAvrasya Ukrayna Başkanı Evren Damyan’a, Büyükelçilik çalışanlarına, Taras Şevcenko Ünv. Okutmanı Dilara Karashayeva’ya, Taras Shevchenko National University of Kyiv’den şair Shahriyar Del Gerani’ye, çevirmenlerimiz Sofiya ve Tatyana’ya rehberimiz Maryana’ya, Azizi Panteleymen’e, Tabutluk” isimli transfer aracının şoförü Siyanür Sergei ile Esenboğa HL VİP’den sevgili Merih’e, ismi aklımıza gelmeyenlere; ülkemizi, bayrağımızı, İstiklâl Marşı’mızı, kültür ve sanatımızı, diplomasi kuralları çerçevesinde ve en üst seviyede temsil eden yol arkadaşlarımız; Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Ersoy Argon annemize, Alanya Alâeddin Keykubat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan hocamıza, 22.Dönem MV’den, Sebilürreşad Yayın Kurulu Başkanı ve haber sitemiz yazarı Şair Recep Garip‘e, Sebîlürreşad Yazarı Hukukçu Lütfi Bergen’e, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Daire Başkanlarımızdan Kemal Güney’e, yanımızda olmasa da bizi uğurlayan ve karşılayan Sebilürreşad GYY Fatih Bayhan’a, panelde büyük emeği ve alın teri bulunan, EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren ile EkoAvrasya Genel Sekreteri Beşir Var’a katkılarından dolayı teşekkür edildi.