MALCOLM X‘ İN ŞEHİT EDİLİŞİ TARİHİN SEYRİNİ ETKİLEDİ

20 Şubat 1965 Pazar günü Malcolm X konuşma yapmak üzere geldiği Manhattan'daki Audubon Ballroom konuşma salonunda kendisine suikast düzenlenir ve Malcolm X, 16 kurşun alarak ağır yaralanır. Kaldırıldığı Columbia Presbyterian…

Yeni Fetih

Hacca gidince siyahi milliyetçilikten sıyrıldı
Daha önce de çeşitli konularda anlaşmazlıklar yaşadığı Elijah Muhammed’in, hareketteki birçok kadınla ilişki yaşadığının ortaya çıkması üzerine Malcolm X, 1964’te İslam Milleti ile bağlarını kopararak, “Muslim Mosque” (Müslüman Camisi) hareketini kurdu. Aynı yıl hac vazifesini yerine getirmek için Mekke’ye giden Malcolm X, burada beyaz Müslümanlarla tanıştı ve birçoğuyla dostluk kurarak fikirlerini geliştirdi.

Siyahi milliyetçilikten vazgeçen Malcolm X, mücadelesini sadece siyahiler için değil tüm ırk ve etnik kökenden insanların hakları için sürdürmeye karar verdi.

Amerikan toplumunun ırk problemini çözmesi için İslam dinini anlaması gerektiğini ve tüm ırkların kardeşliğini esas alan bir insan hakları mücadelesini savunan Malcolm X, bu dönemde El Hac Malik Şahbaz ismini kullanmaya başladı.

Daha önceki dönemlerde de çeşitli tehditler alan Malcolm X, siyahi ırkçılıktan vazgeçtiği gerekçesiyle İslam Milleti üyelerinden de tehditler almaya başladı ve güvenlik önlemlerine başvurdu.